Малък напредък в преговорите за Гърция

Атина отказа предложението на Германия да проведе референдум за плана с реформи

12.05.2015 | 10:38 Редактор: Красимир Кирев
Малък напредък в преговорите за Гърция

Еврогрупата и Гърция отчетоха напредък в преговорите, но поискаха още време, преди да изгладят всички различия по между си. Дните обаче текат много бързо за Атина, която е на прага на фалита. Финансовият министър Янис Варуфакис призна, че ситуацията с ликвидността в страната е „ужасно напрегната“ и финансите й ще се изчерпат до 2 седмици. 

Въпреки това, правителството на СИРИЗА не е готово на сериозни отстъпки в преговорите. Най-големите различия остават по пенсионната реформа, пазара на труда и бюджетните цели за тази и следващата година. Финансовият министър Янис Варуфакис посочи кога ще е на лице консенсус:
 

Пакетът реформи, около който ще се обединим ще бъде ли резултат от взаимни компромиси и ще сложи ли край на дефлационния цикъл? Това е въпрос номер едно. Въпрос номер две – ще има ли споделяне на тежестта на кризата, при което част от отговорността ще падне от раменете на слабите и бедните и ще бъде понесена от онези, които в известна степен са виновни за нея? Когато получим задоволителни отговори на тези питания, тогава ще има консенсус.

 


Варуфакис заяви още, че властите в Гърция по принцип приемат референдума като възможен инструмент в търсенето на подкрепа за важни политически решения. Все пак, що се отнася до споразумението с кредиторите, обществено допитване не е на дневен ред. Още повече, че за него няма и единодушно становище в рамките на Еврогрупата.