Стотици излязоха на мирен протест в Скопие

Гражданите запалиха свещи и носеха цветя, за да почетат паметта на загиналите в Кумaново

12.05.2015 | 10:33 Редактор:
Стотици излязоха на мирен протест в Скопие
Стотици излязоха на мирен протест в Скопие

Детайлите около полицейската акция остават противоречиви, докато консервативното правителство на Никола Груевски чува забележки от НАТО и ЕС за прозрачно разследване на случилото се.

Улиците на Скопие бяха огласени с нови викове „оставка“, придружени с призиви за единство между етническите групи в страната. Гражданите обещават да поискат оставката на Груевски много по-силно и настойчиво на 17 май, за когато е насрочена масова антиправителствена демонстрация. 

И македонски, и албанци обвиняват властите за ширещата се бедност, безработицата, корупцията и компрометираната интеграция със Запада. Доверието на ЕС към Груевски също се изчерпва от месеци насам, след като опозицията го обвини в незаконно подслушване и злоупотреба с власт по време на 9-годишното му управление.

В това време македонският кабинет одобри отпускането на помощи на роднините на загиналите полицаи в размер на 70 хиляди евро на семейство. Освен това в едноседмичен срок властите очакват пълния доклад за щетите в Куманово, който трябва да бъде изработен от специална комисия. Правителството обеща да обезщети всяко семейство като покрие пълния им размер.