Кери ще се срещне с Путин в Сочи

Сред дискутираните теми се очаква да бъдат ситуацията в Украйна, Сирия и Иран

12.05.2015 | 08:45 Редактор: Мариета Иванова
Кери ще се срещне с Путин в Сочи

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще се срещне днес с  президента Владимир Путин в южния руски град Сочи.

Очаква се двамата да обсъдят широк кръг от въпроси, включително Украйна, Сирия и Иран, предаде БТА.

Американският първи дипломат отива в Русия в момент, когато отношенията между Вашингтон и Москва се влошиха заради руската военна намеса в Украйна. Говорителката на департаманта Мари Харф все пак отбеляза, че двете страни поддържат пълни дипломатически отношения и че мисията на Кери е част от усилията за поддържане на "отворени линии за комуникация" с руснаците, съобщи ДПА.

В Сочи Кери ще разговаря и с руския външен министър Сергей Лавров.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков посочи, че от руска страна има готовност да обсъжда с държавния секретар на САЩ всички въпроси, но темата за санкциите не е в дневния ред, предава ТАСС.

„Не ние започнахме този въпрос и не ние сме инициатори и защитници на на различен тип изостряне по темата“, коментира той. - „Ако държавният секретар (на САЩ) счита да необходимо да представи нещо по темата, ние ще го изслушаме, но в дневния ред на разговорите не присъства този въпрос“.

По думите на Рябков по време на визитата на Джон Кери в Сочи ще бъдат обсъдени международните проблеми и проблемите моменти в руско-американските отношения.