fallback

Меркел в Москва: Анексирането на Крим е криминално

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

11.05.2015 | 14:45 Автор: Георги Стоянов

Сигнал ли е посещението на Меркел в Москва за някакво разведряване на или не?

Райън Чилкот: Не, определено не и тя не случайно пристигна в Москва на 10-ти – вчера и положи венец на паметника на загиналите съветски войници по време на Втората световна война, вместо да пристигне на 9 май.

Така тя казва, ние признаваме, че носим отговорност и трябва да помним, какво се случи през Втората световна война - ролята на Германия и как Русия пострада в резултат на това.

В същото време обаче тя отказва да празнува милитаризацията на Русия и отказва да приветства хиляди руски войници, както това направи китайският президент на 9-ти май.

Още по темата

Изминаха 3 месеца, откакто тя посети Москва за последен път и ако сте очаквали сега тя да покаже някакви топли чувства към Владимир Путин, това не се случи.

Ангела Меркел, канцлер на Германия, Москва:

Криминалното и незаконно анексиране на Крим и военният конфликт в източна Украйна сериозно засегнаха сътрудничеството между Русия и Германия.

Това е сериозно, защото ние приемаме, че тези действия нарушават фундаментите на общата европейска рамка за сигурността.

Райън Чилкот: Незнам за вас момчета, но да наречете постъпката на друг лидер незаконна и криминална пред неговата вътрешна аудитория – това са доста сериозни думи.

И тя направи точно това и по никакъв начин не се опита да смекчи думите си. Това просто ви дава представа.

Има много неща, за които може да говорим тук, но това ви дава представа за предизвикателствата, пред които Меркел е изправена, като например Гърция.

Или пък дали Великобритания ще напусне съюза – това е друг проблем на хоризонта.

Но имаме и Русия и конфликтът в Украйна, който по никакъв начин не е решен. Той е замразен. 

Сега този конфликт наистина тлее, но може да пламне отново всеки момент. Това е пъзелът, в който се намира Меркел.

Това, което искам да знам, е за всичката тази бойна техника. Имаше много танкове. Да не забравяме и за прословутата машина на Чилкот. Мислил ли да купиш за децата си такъв танк Армата?

Райън Чилкот: Бих бил много щастлив, ако се сдобия с Армата. Но малко ме е страх, какво ще направят. Но да наистина, вчера видяхме този нов руски танк Армата за първи път.

Всъщност това се случи в събота. Т-14. Това ще е основният танк на руските военни. Те ще го завършат през следващите няколко години. Той ще замени Т-90.

Това е важно по много причини. Това е първият истински танк, който руснаците правят от десетилетия.

Ще имат на въоръжение 2300 от тези танкове. Това е част от програма за въоръжаване на руската армия в размер на 400 милиарда долара.

При цена от 8 милиона долара - това изглеждат много пари за руски танк и те наистина са много особено, когато говорим за руски технологии.

Защото обикновено руската бойна техника е доста по-евтина от западните модели - да кажем един американски Abrams.

Но ако вярваме на това, което казват руснаците, този танк наистина ще може да конкурира американския Abrams.

Тук обаче трябва да отбележим, че преди 3 дни, малко преди парада, който се проведе в събота, на генералната репетиция един от тези Т-14 се развали.

Виждате как персоналът се суети около танка и се чудят, какво да правят. Така че все още не можем да кажем, дали проектът ще е успешен.

Все пак нито един танк неаварира в събота. Това е важно не само за руските военни и за руската икономика.

Това е продукт, който може да има успех на международните пазари. В момента индийската армия ползва T-90.

Стратегически, това е първият нов руски танк, който се появява от страшно дълго време.

Имах това мимолетно видение как петима руски войници бутат танка.

Райън Чилкот: Да, когато танкът стигна до мавзолея на Ленин, той просто спря. Двигателят обаче продължаваше да работи и така машината остана цели 15 минути.

Нещастният войник, който го караше, може да си представите стреса, на който е бил подложен по време на тази репетиция.

Той вдига червено флагче и всички си казаха – ‘О, не’. След което, няколко минути по-късно, коментаторът –  телевизията излъчваше на живо – обяви, че всъщност това е в сценария на репетицията, на което едва ли много зрители са повярвали.

 

fallback
Още от Свят
fallback