Русия отбеляза Деня на победата с грандиозен военен парад

09.05.2015 | 18:52 Редактор: Теодора Георгиева
Русия отбеляза Деня на победата с грандиозен военен парад

Русия посрещна Деня на победата с тържествен парад на Червения площад в Москва. Той премина при изключителни мерки за сигурност.

честванията посветени на 70-годишнината от края на Втората световна война не присъстваха редица световни лидери.

Причина за това е кризата в Украйна и обвиненията от страна на Запада, че Русия взима активно участие в разразилата се гражданска война.

 

Още по темата

На Червения площад дефилираха над 16 000 войници, 194 бронирани машини и 143 самолети и хеликоптери. Беше представено и най-доброто от новото руско въоръжение.

Легендарните танкове Т-34 и самоходните установки СУ-100 водеха колоната, а след тях преминаха дългоочакваните нови машини на руската военна промишленост: най-новият танк "Армата", самоходната артилерийска установка "Коалициа", подвижният противотанков ракетен комплекс "Корнет", бойната машина на пехотата "Курганец-25" и бронетранспортьорът "Курганец-25".

Под музикалния съпровод на военния оркестър, изпълняващ „Свещена война“, на Червения площад бяха изнесени символите на Русия – знамето на победата и държавния флаг на страната.Руският президент Владимир Путин откри парада с едноминутно мълчание в памет на загиналите през Втората световна война.

В реч той говори за грандиозната победа на съветската армия и подчерта, че именно руските войници са освободили голяма част от Европа.

Безразсъдното деяние на Хитлер даде ужасен урок на цялата световна общественост. Сега, 70 години по-късно отново трябва да проявяваме бдителност. Не трябва да забравяме, че идеите за расово превъзходство са довели до най-кървавата война, заяви руският президент Владимир Путин.


Путин предупреди, че фашизмът отново може да бъде във възход и изрази притеснение, че много държави се опитват да пренапишат историята.
Проруските сепаратисти в Източна Украйна също си организираха военен парад. Въпреки проливния дъжд хиляди се събраха по улиците в Донецк.