fallback

Русия отбелязва Деня на победата

По традиция на 9 май на Червения площад в Москва се провежда грандиозен военен парад

09.05.2015 | 10:47 Автор: Ирина Георгиева

Парадът в чест на 70-годишнината от победата във Великата отечествена война започна на Червения площад в Москва. Той е най-големият военен парад за 9 май до момента, пише BBC. Хиляди войници маршируват на Червения площад, ще бъде демонстрирана и част от най-новата бойна техника.

Повече от 20 държавни глави са в Москва, но много от световните лидери бойкотират събитието, заради ролята на Русия в украинската криза.

Русия отрича твърденията на Запада, че въоръжава бунтовниците в източната част на Украйна. Над 6000 души са загинали от април 2014г. в резултат на боевете в регионите Донецк и Луганск, Украйна.

"Демонстрация на сила"

Парадът на победата в Москва трябва да започне в 10:00 часа местно време (07:00 GMT). През последните дни се проведоха серия от репетиции по улиците на столицата.

Военни единици от цяла Русия - някои преоблечени в униформи от епохата на Втората световна война - ще маршируват, а над Червения площад ще прелетят повече от 100 самолета.

За пръв път ще бъдат демонстрирани средният брониран танк "Армата Т-14", който е с оръдие с дистанционно управление и подсилена капсула за екипажа.

Още по темата

Ще бъдат представени междуконтиненталните балистични ракети RS-24 - всяка, способна да "пренася" по три ядрени бойни глави.

Китайският президент Си Дзинпин, индийският президент Пранаб Мукерджи и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще бъдат сред над 20 световни лидери, които ще гледат събитието.

Военни паради в по-малък мащаб ще се провеждат и в други градове, включително в Севастопол на Кримския полуостров.

Парадът започна с минута мълчание за загиналите във Великата отечествена война, пише Dnes.bg.

Военнослужещи от ротата на почетния караул внесоха на площада руския флаг и Знамето на победата, на фона на песента "Свещена война", изпълнявана от военния оркестър на Московския гарнизон. 

През пролетта на 1945 г. победният флаг на 150 Идрицка дивизия е издигнат над Райхстага. Оттогава той е Знаме на победата и се предава от поколение на поколение, посочва ТАСС.

На централната трибуна са президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Русия Владимир Путин, ветерани от войната, чуждестранни гости.

Парадът приема министърът на отбраната Сергей Шойгу. Командир на парада е командирът на сухопътните войски Олег Салюков.

Владимир Путин изказа благодарност на Великобритания, Франция и САЩ за приноса им в победата на нацистка Германия.

 

 

 

 

fallback
Още от Свят
fallback