Австралийската полиция осуети бомбен атентат в Мелбърн

Арестуван е тийнейджър, заподозрян в тероризъм

09.05.2015 | 09:22 Редактор: Ирина Георгиева
Австралийската полиция осуети бомбен атентат в Мелбърн

Полицията арестува 17-годишен младеж, обвинен, че се е готвел да взриви три самоделни бомби в австралийския град Мелбърн, съобщи БТА, позовавайки се на Associated press.

Тийнейджърът бе арестуван на 8 май следобед в антитерористична операция в дома му в предградието Грийнвейл, където са били намерени и обезвредени експлозивите, заяви заместник-комисар Майк Фелън от федералната полиция.

"Доста е смущаващо за полицията да вижда как толкова млади хора се отчуждават от обществото ни до такава степен, че са готови да застрашат животите на много австралийци." - каза Фелън пред журналисти.

Заподозреният ще се яви в понеделник пред съда за непълнолетни в Мелбърн по обвинение в тероризъм. 

Австралийският премиер Тони Абът призова сънародниците си да продължат живота си нормално, "защото цялата идея на тероризма е да ни кара да се страхуваме да бъдем себе си".

Бащата на момчето според информации е лекар от сирийски произход. Семейството не е знаело, че експлозивите са били скрити в двуетажното им жилище.

Заместник-комисар Боб Хил от полицията в щата Виктория описа семейството на задържания като "грижливо и любящо". По думите му роднините на тийнейджъра са били много объркани, когато са научили новината.