Илиян Василев: ЕС и Русия отстояват различни ценности в отбелязването на 9 май

Една нация няма нужда от военни демонстрации, ако има икономическо благополучие, коментира бившият посланик в Москва

08.05.2015 | 21:30 Редактор: Мариета Иванова
Илиян Василев: ЕС и Русия отстояват различни ценности в отбелязването на 9 май

В отбелязването на 9 май Европейският съюз и Русия отстояват различни ценности, стана ясно от думите на бившия посланик на България в Москва Илиян Василев. В предаването Денят On Air  той коментира, че Европа се опитва да остави зад себе претенциите на отделните страни след Втората световна война, докато Русия  организира военна манифестация.

Абсурд е да празнуваш победата на Червената армия, но да не отдадеш почит на Украйна и на Беларус, които дадоха най-много жертви в тази война”, коментира още Василев.

Той подчерта още, че ако на една нация може да бъде осигурено икономическо благополучие, да се покаже ценностна база, „няма нужда от демонстрации”.

По думите му демонстрацията на военна техника в страната не е самоцел.

Василев посочи, че показателно за състоянието в страната са две събития от деня. Първото е съобщението на Алфа банк, че ще се обърне към съда с искане за обявяване в несъстоятелност на „Уралвагонзавод” - производителят на най-новия танк „Армата” на руската армия, който се очаква да бъде в центъра на военния парад на 9 май в Русия. По този начин банката се надява да събере дълговете си.

Също днес- 8 май, Путин е уволнил 20 генерала, заради заложени военни реформи, стана ясно от думите на Илиян Василев. Той също така посочи, че за първи път от 80-та година в руското общество близо 50% приемат войната като вариант за решаване на конфликта между Запада и Русия във връзка с Украйна.

Още новини от света- четете тук