fallback

Валентин Маринов: Британските консерватори имат добра репутация в стопанисването на икономиката

Притеснение сред анализаторите буди очаквания референдум за излизане на страната от ЕС през 2017, коментира финансистът

08.05.2015 | 20:55 Автор: Мариета Иванова

Британските консерватори имат добра репутация в стопанисването на икономиката, коментира в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев

Още по темата

ръководителят на глобални валутни проучвания в Credit Agricole Валентин Маринов.  В тази връзка експертът посочи, намаляването на безработицата при управлението на новия-стар премиер Дейвид Камерън, както и редуцирането на бюджетния дефицит от 12% при идването му на власт до около 6% в края на изтеклия му мандат.

„Това означава по-ниски данъци за потребителите, за бизнеса”, коментира още Маринов.

Той подчерта и, че пазарите са реагирали положително на победата на консерваторите във Великобритания.

„Доста приятна изненада за британската лира, предвид проучванията преди това, които бяха за политическа несигурна ситуация и дори криза, която можеше да продължи между 3 и 6 месеца”, коментира финансистът.

Маринов посочи още, че в британското Сити има и известни притеснения, които основно са свързани с очакването за провеждане на референдум за излизане на Великобритания от ЕС към 2017. Според него обаче няма реална опасност Великобритания да напусне ЕС, предвид това, че вече е факт икономически растеж след кризата от преди 4 години, както и че около 60% от износа на страната е за ЕС и т.н.

Според финансиста голямата изненада на проведените избори във Великобритания спрямо предварителните прогнози се дължи на факта, че много от избирателите са заявили намерение да гласуват за евроскептиците в предварителните социологически проучвания, а впоследствие са пуснали бюлетина за консерваторите.

Политологът Стойчо Стойчев също отдаде на разминаване в декларирано намерение пред социолозите и реализирано впоследствие действие при гласуването разликата в направените прогнози и окончателните резултати от вота. Той също така посочи, че пред страната се очертава двупартиен кабинет с премиер Дейвид Камерън, който обаче „ще трябва да договаря важни закони  и бюджети с националното крило в собствената му партия”.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback