Саудитска Арабия предложи петдневно хуманитарно примирие в Йемен

07.05.2015 | 18:30 Редактор:
Саудитска Арабия предложи петдневно хуманитарно примирие в Йемен
Саудитска Арабия предложи петдневно хуманитарно примирие в Йемен

Саудитска Арабия предложи петдневно хуманитарно примирие в Йемен. Решението беше взето след консултации на американския държавен секретар Джон Кери и външния министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр в Рияд. По думите на Джубейр предложението за прекратяване на огъня трябва да бъде прието от шиитските бунтовници хути преди да влезе в сила.

 

Петдневното хуманитарно примирие има за цел да осигури на населението в Йемен достъп до храна и лекарства. Американският държавен секретар Джон Кери призова бунтовниците хути да приемат предложението на Рияд.

Прекратяването на огъня е цел на международната общност и ние дълбоко уважаваме инициативата на Саудитска Арабия, хората в Йемен да получат хуманитарна помощ. Работим по уточняване на подробностите и датата кога да влезе в сила примирието, заяви американският държавен секретар Джон Кери.

Джон Кери заяви, че нито Съединените щати, нито Саудитска Арабия имат планове да изпращат сухопътни войски в Йемен. По-рано властите в Сана призоваха международната общност да се намеси бързо със сухопътни сили, за да спаси страната, по-специално градовете Аден и Таиз. Това се казва в писмо, изпратено до Съвета за сигурност на ООН.

Американският топ дипломат не скри притеснението на Вашингтон относно дестабилизиращата роля на Иран в региона. Бунтовниците завзеха големи територии в Йемен в опит да вземат под контрол управлението на страната. Повече от 1200 души са загинали и над 6000 са ранени при сраженията между бунтовниците, проправителствените сили и ръководените от Саудитска Арабия военни сили в страната.