fallback

Фериботна линия отново свързва САЩ и Куба

06.05.2015 | 20:02 Автор: Теодора Георгиева

След повече от половин век изолация фериботна линия отново свързва Съединените щати и Куба. Това потенциално открива канал за пътувания на стотици хиляди хора между двете страни, както и на потребителски стоки за стотици милиони долари между Флорида и Хавана всяка година.

 

Министерството на финансите на Съединените щати издаде лиценз на мексиканския корабен оператор Баха Ферис да оперира по линията Флорида-Хавана. Одобрени са лицензи и за други оператори за пътнически фериботни връзки, но не се назова броят им.

Фериботите ще допринесат за развитието на търговията между САЩ и Куба, дейностите, свързани с частния бизнес, както и осъществяването на образователни и културни обиколки. Последният ферибот между Куба и САЩ е пътувал през 1960 година. Той е превозвал между 100 и 150 автомобила, повечето от които са били на дипломати.

Възстановяването на фериботната връзка между Хавана и щата Флорида е част от големия пробив на американския президент Барак Обама да възстанови отношенията с режима на Кастро. През декември 2014 година двете държави се договориха за започване на търговия и смекчаване на ембаргото, за културен обмен и значително облекчаване на пътуванията. Анализатори коментират, че това е доста дълга и сложна административна процедура, тъй като в момента само 12 трудови категории американски граждани имат право да посещават островната държава. Куба изпитва хроничен дефицит на основни стоки, а много кубинци заподозряха, че ще се превърнат в нова американска колония, ако се отворят прекалено много към своя съсед..

 

fallback
Още от Свят
fallback