fallback

Вероятни кошмари след изборите във Великобритания

Bloomberg с репортаж за евентуалните сценарии след общите избори във Великобритания

04.05.2015 | 12:46 Автор: Виктория Крумова

Роб Хътън, Bloomberg: Общите избори във Великобритания. Обикновено резултатите са известни четири месеца по-рано. Тези обаче са по-различни. Никой не знае какво ще стане. И когато се разхождате около Уестминстър, всички се питат какво ли ще се случи.

През 2010 имахме многопартиен парламент, но всичко се реши в рамките на пет дни. Този път както лейбъристите, така и консерваторите ще се опитат да преговарят с три или четири други партии. Почти всички са заявили, че не искат да участват в коалиция. Правителството на Нейно Величество ще трябва да  продължи работата си. Дейвид Камерън ще продължи да бъде министър председател. Министрите – дори и да са загубили местата си в парламента – ще продължат да изпълняват длъжността. Ще бъде много трудно да се реши нещо, защото няма да имат власт.

В момента има около 50 депутати, на които не може да се има доверие, че ще гласуват  за правителството по сложни въпроси. Технически това правителство може и да има мнозинство, но всеки момент може и да се срине, защото се опитва да прави нещо, което няма да бъде подкрепено от всички. Министър-председателят ще бъде изключително предпазлив да не направи нещо, което би могло да разстрои хората. А тези хора ще искат откуп от партията.

Какво би се случило в правителство на малцинството? Опозицията ще започне да си играе с вас и ще започнат да водят партизанска война. Изведнъж ще трябва да оставате за гласуване до полунощ или до 10 вечерта или до 1 сутринта. Не е здравословно! Ако погледнете правителството на малцинството от 1974 до 1979, можете да видите как депутатите са умирали.

Още по темата

Напускането на Европейския съюз е опасение за всеки британски бизнес, който изнася за Европа. Ако имате консервативно правителство, със сигурност ще има референдум за напускане на Съюза. Това е точно като гилотина, надвиснала над главата ви. Ако имате лейбъристко правителство на малцинството, възможно е да си представим, че ще бъде принудено да свика референдум. И изведнъж напускането започва да изглежда много по-вероятно.

Идеята за референдум за независимостта на Шотландия през септември 2014 беше, че бихте убили въпроса. Въпреки че шотландските националисти загубиха референдума, или може би именно заради това, получиха още по-огромна подкрепа. Изразът, използван от шотландците още преди референдума, беше „зомби-националисти“. Няма да умрат, ще продължат да се връщат и да задават въпроса, защото за тях това е Големият въпрос.

 

fallback
Още от Свят
fallback