Батални сцени в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия, сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне стотици демонстранти от етиопски произход

04.05.2015 | 11:47 Редактор: Красимир Кирев
Батални сцени в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия, сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне стотици демонстранти от етиопски произход. Техният протест беше насочен срещу расизма и полицейското насилие. Повод за него стана видео клип, който показва как израелски полицаи пребиват чернокож войник.  Срещу тях вече тече разследване.

Демонстрацията, в която участваха хиляди евреи от етиопски произход, бързо излезе извън контрол и се стигна до обръщането на полицейски автомобил и хвърлянето на бутилки и камъни по органите на реда на площад Рабин в центъра на града.  Някои демонстранти дори се опитаха да щурмуват сградата на градската управа в Тел Авив. Най-малко 20 полицаи и също толкова демонстранти бяха ранени, някои от които постъпиха в болница. 26 протестиращи бяха арестувани.

Етиопските евреи стават част от Израел в годините между 1980 и 1990 г, когато чрез топ секретни операции са транспортирани от Етиопия, след като е прието, че са преки наследници на библейско еврейско племе. Тяхната общност достига 135 хил. души от 8-милионното население на Израел. Често обаче недоволстват срещу това, че са обект на дискриминация, наред с бедността.

Лидерите на етиопската общност сравниха инцидента с пребития служител на сигурността с етиопски корени с напрежението между чернокожите и полицията в САЩ. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова за спокойствие. В заключителната фаза на преговорите за съставяне на ново правителство, той обеща да се срещне с лидерите на етиопската общност, както и с потърпевшия войник.