fallback

НАТО и Русия възстановиха пряката гореща линия

Линията за връзка при кризисни ситуации беше спряна заради конфликта в Украйна

03.05.2015 | 15:50 Автор: Мариета Иванова

НАТО и Русия възобновиха работата на пряката гореща линия, която ще се използва при кризисни ситуации, съобщава ТАСС, като се позовава на публикация на онлайн изданието Frankfurter Allgemeine Zeitung и цитирания там представител на Северноатлантическия алианс.

По този начин представители на НАТО и Русия винаги ще могат да установят пряка връзка помежду си, отбелязва изданието. Медията допълва, че достъп за преговори с Русия е получил и главнокомандващият обединените сили на НАТО в Европа американския генерал Филип Бридлав. Всички канали на пряката линия ще бъдат засекретени, а кога точно ще започне да действа комуникационния канал не се споменава в цитираната публикация.

В края на януари 2015 Spiegel отбелязва, че от февруари 2013 страните вече са били осъществили директна връзка, но в резултат на украинската криза действието на линията е прекратено. По данни на изданието в началото на декември 2014 въпросът за възобновяване на линията е повдигнал германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер по време на среща с колеги от страните-членки на Алианса.

Още по темата

НАТО и Русия „трябва да имат възможност да влизат във връзка бързо и директно”, е заявил външният министър. От щабквартирата на НАТО в Брюксел коментират, че линията на военните контакти между Русия и НАТО остава открита и достъпна 24 часа седем дни в седмицата.

 

fallback
Още от Свят
fallback