Хиляди излязоха на протест в Йемен срещу интервенцията на Саудитска Арабия

02.05.2015 | 15:01 Редактор:
Хиляди излязоха на протест в Йемен срещу интервенцията на Саудитска Арабия
Хиляди излязоха на протест в Йемен срещу интервенцията на Саудитска Арабия

Хиляди излязоха на протест в Йемен в знак на протест срещу бомбардировките на коалицията, водена от Саудитска Арабия, която отне живота на много цивилни. Междувременно на заседание на Съвета за сигурност на ООН, постоянният представител на Русия в организацията Виталий Чуркин обвини западните държави в бездействие по отношение на хуманитарната криза в Йемен.

Протестиращите се събраха, за да изразят своето недоволство от ръководената от Саудитска Арабия военна интервенцията, която доведе до стотици убити и хиляди ранени. Само часове преди демонстрацията военни самолети на коалицията нанесоха удари по цели около столицата Сана, оставяйки десетки цивилни убити и ранени. Междувременно на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Русия в организацията Виталий Чуркин изрази загриженост относно сигурността в Йемен. Той призова да бъде въведена хуманитарна пауза в бойните действия.  Чуркин подчерта необходимостта от спешен диалог за разрешаване на кризата в Йемен и акцентира, че страните са били много близо до споразумение, но преговорите са се провалили след поредната вълна от насилие.
Петте седмици на сражения в Йемен доведоха до смъртта на близо 1250 души, а най-малко 5000 са ранени, показват данни на Световната здравна организация.