fallback

Сблъсъци на полиция и демонстранти в Турция

Пазителите на реда се наложило да използват сълзотворен газ и гумени куршуми в Истанбул

01.05.2015 | 18:00 Автор: Мариета Иванова

Демонстранти и полиция влязоха в сблъсъци в Истанбул на 1 май, предават световните агенции, цитирани от БТА.

Турската полиция използва сълзотворен газ, гумени куршуми и водни струи срещу демонстранти, които се опитвали да стигнат от истанбулския площад Бешикташ до площад Таксим, където искат да демонстрират по повод Международния ден на труда 1 май.

Протестиращите хвърляли камъни и пиратки по силите на реда.

Демонстрантите блокираха пътища в района на Таксим, като подпалили кофи за боклук, съобщава ДПА.

Агенцията посочва, че протестите са организирани от леви групи.

Стотици демонстранти, сред които членове на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), се събраха тази сутрин на площад Бешикташ, информира турската агенция Доган.

Полицията в Истанбул е задържала общо 136 демонстранти, съобщил началникът на полицията в турския мегаполис, цитиран от агенция Доган.

Демонстрации днес има и в редица други големи градове на Турция, информира Associated press.

Десетки хиляди се събраха за манифестация в столицата Анкара, но там настроението е по-празнично, отбелязва Reuters.

Турските власти и тази година забраниха синдикатите да организират чествания на 1 май на емблематичния площад Таксим в Истанбул. Въпреки това опозиционните партии и някои синдикати обявиха, че са решени да организират демонстрация от съседния квартал Бешикташ до площада.

Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че на днешния ден ще бъдат разрешени само "символични" прояви, като загатна, че полицията ще се намесва при необходимост, информира "Хюриет дейли нюз".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган тази сутрин отправи призив днешният Международен ден на труда да премине в празнична атмосфера и без провокации.

Хиляди полицаи са мобилизирани, за да попречат на достъпа на пешеходци до Таксим, а метростанциите и автобусните спирки в района на площада са затворени.

Над града кръжат полицейски хеликоптери. Огромен брой полицейски автобуси и линейки са разположени в района на Таксим, посочва Reuters.

Много лошо е, че блокираха Таксим. Те блокират нашата свобода, каза 21-годишният Онур, цитиран от ДПА. Площад Таксим е емблематичен за работещите в Турция. През 1977 г. при сблъсъци там на 1 май бяха убити 34 души.

Днешните демонстрации в Турция са първите широкомащабни протести, след като правителството прие спорен закон за вътрешната сигурност, предоставящ по-широки правомощия на полицията за действия срещу демонстранти, отбелязва AP.

 

fallback
Още от Свят
fallback