fallback

Нигерийската армия спаси 160 заложници от бази на Боко Харам

По-рано тази седмица армията съобщи, че е освободила и близо 300 жени и деца

30.04.2015 | 15:53 Автор: Ирина Георгиева

Нигерийската армия е освободила голяма група хора по време на операция срещу групировката Боко Харам, съобщи BBC. Акцията се е провела на 29 април в гората Самбиза в Североизточна Нигерия.

Една жена е загинала, а други осем са ранени при унищожението на девет лагера, принадлежащ на ислямистките бунтовници, заяви говорителят на армията полковник Сани Усман.

Сред спасените 160 души има повече от 100 мъже и момчета, съобщи полковник Усман за BBC.

По-рано тази седмица армията съобщи, че е освободила близо 300 жени и деца. Сред тях обаче не са момичетата, които бяха отвлечени от училището си в Чибок преди около година - април 2014г. 

Хиляди бяха убити в северната част на Нигерия, откакто Боко Харам започна бунтовете си през 2009г.

През февруари, нигерийските военни, подкрепени с войските от съседни страни, започна мащабна офанзива срещу ислямистките бунтовници.

Полковник Усман заяви за BBC, че спасените са били подложени на редица изследвания за психичното им здраве и се намират на неназовано сигурно място. Осем от пострадалите жени се намират в критично състояние, допълни говорителят.

Общо 13 лагера на бунтовниците са били унищожени в Самбиса тази седмица.

Поглед към Боко Харам:

  • Основана през 2002г., групировката Боко Харам се противопоставя на западния стил на образование. "Боко Харам" означава "Западното образование е забранено." на езика на Хауса.
  • През 2009г. стартираха военни операции за създаването на Ислямска държава.
  • Хиляди са убити, най-вече в Североизточна Нигерия, където са атакувани полицейски управления и централата на ООН в столицата Абуджа. 
  • Отвлечени са стотици, включително най-малко 200 ученички.
  • Контролират няколко североизточни града
  • Започват нападения срещу съседни държави
fallback
Още от Свят
fallback