Кери и Лавров предлагат разделяне на Контактната група на 4 екипа

Украинският външен министър Павло Климкин обвини Русия, че нарушава договора за неразпространение на ядреното оръжие

30.04.2015 | 10:19 Редактор: Красимир Кирев
Кери и Лавров предлагат разделяне на Контактната група на 4 екипа

Договорът за неразпространение на ядрено оръжие предвижда въздържание от заплахи или използване на сила срещу териториалния интегритет или политическата независимост на която и да е държава.  В тази връзка, украинският външен министър заяви, че Украйна настоява Международният наказателен съд да разследва анексирането на Крим, където по думите на Павло Климкин, са извършени редица военни престъпления.
 

"За по-малко от една година Русия превърна Крим от процъфтяващ курорт във модерна военна база, готова за активиране на ядрени оръжия. Имайки предвид стратегическата локация на полуострова,  това е сериозно предизвикателство към съществуващия режим на неразпространение. Украйна е силно притеснена от едностранните действия на Руската федерация!", изтъкна Климкин.

В това време опитите за установяване на трайно примирие в Донбас продължават. Поредният ход в тази посока от страна на топ дипломатите на Русия и САЩ е създаването на 4 специализирани екипа в рамките на Контактната група. Те ще имат следните ресори – икономически въпроси, политически въпроси, бежанци и хуманитарна помощ, и сигурност.