ООН обеща логистична подкрепа за Непал за хуманитарната помощ

Отчаяни граждани щурмуват камионите с храна и вода

30.04.2015 | 10:09 Редактор:
ООН обеща логистична подкрепа за Непал за хуманитарната помощ
ООН обеща логистична подкрепа за Непал за хуманитарната помощ

Хеликоптери с хуманитарна помощ вече достигат до повечето засегнати от земетресението места. Захар, брашно, други хранителни продукти и медикаменти са на разположение на все повече пострадали. Заради напрежението около разпределението на доставките, ООН обеща логистична помощ на правителството, заедно с финансова подкрепа от 415 млн. долара. Броят на жертвите достигна 5489 души. 

Напрежението с хуманитарните доставки не спада. Хеликоптерите, които са успели да се приземят в напълно откъснати откъм комуникаци, части в близост до епицентъра на труса, са били посрещнати от стотици отчаяни хора, които са поискали от екипажа да бъдат  превозени до по-сигурно място.  


В същото време камион, превозващ питейна вода е бил принудително спрян от група хора, които се качили върху него и разграбили бутилките с вода. В селцето Сангачовк гневни граждани са блокирали главния път с гуми и камъни. Те пък са спрели камион, превозващ ориз.


Международни хуманитарни работници изградиха няколко мобилни медицински центъра, в които приемат пострадалите, за които няма място в болниците.
 

Неправителствени организации в Катманду алармират, че всеки момент в най-засегнатите райони може да възникне епидемия, заради лошата хигиена и липсата на вода около руините от земетресението.