Иран задържа кораб с български капитан

Членовете на екипажа на плавателния съд са от България Бирма, Румъния и Великобритания

29.04.2015 | 08:57 Редактор: Мариета Иванова
Иран задържа кораб с български капитан

Моряци от България, Мианма, Румъния и Великобритания са в екипажа на задържания от иранските военноморски сили товарен кораб с български капитан, съобщи Франс прес, като се позовава на иранската държавна телевизия.

Контейнеровозът Tigris  на датската компания Maersk с 24-членен екипаж беше задържан на 27 април в Персийския залив от иранските елитни сили Корпус на гвардейците на ислямската революция и отклонен към пристанище Бандар Абас, предава БТА.

Според представител на иранските власти контейнеровозът бил задържан по решение на съда във връзка с неплатени дългове на компанията собственик.

На борда на плавателния съд не е имало американци, въпреки че е плавал под американски флаг. От Пентагона са посочват, че следят внимателно ситуацията, предават световните агенции.

Изпълнителният директор на Организацията на иранските пристанища Мохамад Сайдинеждад потвърди пред агенция Ирна, че спорът има частен характер и че операцията е била предприета в ирански териториални води.

Контрейнеровозът идвал от саудитския град Джеда и пътувал за Джебел Али в Дубай, показват данните на сайта Marinetraffic.com.

Maersk Tigris се експлоатира от компания "Рикмерс шипмениджмънт". Корабът не е собственост на Maersk и екипажът не е нает от Maersk, уточни говорител на датската компания за морски транспорт.