fallback

Путин: Ядреният арсенал на Русия е съкратен до минимум

Планираме да запазим равновесие между развитието на „мирния атом“ и укрепването на режима за неразпространение, коментира той

28.04.2015 | 14:07 Автор: Мариета Иванова

Руският президент Владимир Путин подчерта, че Русия последователно изпълнява всички разпоредби на Договора за неразпространение на ядрено оръжие и е съкратила ядрения си арсенал до минимум, което се явява значителен принос за всеобщото и пълно разоръжаване. Това става ясно от приветствието на държавните глави, участващи в Конференцията за 2015 за разглеждане на действието на Договора за неразпространение на ядрено оръжие, публикувано на сайта на Кремъл, предава ТАСС.

„Планираме да продължим работа по тази линия, както и да запазим равновесие между развитието на „мирния атом“ и укрепването на режима за неразпространение, включително и в система за гаранции на МААЕ,“ отбелязва Путин. Той допълва, че има нагласа да се работи за тясно взаимодействие с „всички заинтересувани страни по създаване на съвременна, устойчива и безопасна архитектура за сътрудничество в областта на ядрената енергетика“.

„Вярваме, че балансът между трите основни компонента на Договора за неразпространение на ядрено оръжие – ядрено неразпространение, разоръжаване и мирно използване на атомната

Още по темата

енергия остава залог за неговата жизнеспособност в бъдеще,“ отбелязва в посланието си Путин. - „Именно този подход, съчетан с ориентация към универсализиране на Договора, надделя на Конференцията през 2010, позволявайки да се постигне конкурентна договореност, която и сега е актуална“.

 Путин е отбелязал още, че Конференцията се провежда в годината на 70-годишнината от края на Втората световна война: - „Това е знаков исторически момент, който ни напомня за общата ни отговорност за благополучието на планетата, за необходимостта да пазим мира и заедно да се борим със съвременните заплахи, една от които е разпространението на ядрено оръжие,“ коментира руският президент.  

 

fallback
Още от Свят
fallback