8 милиона души са засегнати от земетресението в Непал

28.04.2015 | 12:42 Редактор: Мартина Ганчева
8 милиона души са засегнати от земетресението в Непал

Правителството на Непал обяви тридневен траур. Над 4300 са вече жертвите на земетресението. Ранените са близо 8000. Около 8 милиона души са засегнати от природната стихия. В страната има остър недостиг на вода, храна и електричество. Има и реална опасност от избухване на епидемии. 90 % от стоте хиляди военнослужещи на страната са ангажирани в усилието за справяне с бедствието.

Не са достатъчни медицинските екипи, липсват десетки видове различни лекарства. Спасителите не разполагат и с необходимите хеликоптери и опитни кадри за изваждане на затрупаните хора. САЩ са готови да дадат 9 млн. долара на Непал. Паричната помощ ще се използва най-вече за финансиране на издирвателно-спасителните операции и доставка на чиста вода. Америка вече изпрати военно-транспортен самолет с хуманитарни помощи. Подкрепа оказват и Великобритания, Китай, Индия и Нова Зеландия.

ЮНЕСКО също ще изпрати експерти в Непал, но за оценка на щетите на културното наследство, обяви генералният секретар на организацията Ирина Бокова. Четири от общо 7-те обекта са пострадали. Кулата Дхарара от XIX век – една от забележителностите на Катманду, е купчина руини. Пълна неизвестност цари около тазгодишния сезон за изкачване на високите върхове, привличащи хиляди алпинисти. В епицентъра на земетресението над 70 % от къщите са унищожени. По първоначални прогнози щетите са за 5 млрд. долара или 20% от БВП. Бедствието върна икономиката назад, а първите прогнози са, че възстановяването на досегашното скромно темпо на растеж ще отнеме години, а може би дори десетилетие.