fallback

Най-щастливите държави в света

Държавите на върха и на дъното на класацията не са изненадващи

24.04.2015 | 12:43 Автор: Велко Каменов

Излезе третият Доклад за световното щастие (World Happiness Report 2015), дело на подпомаганата от ООН Мрежа за решения за устойчиво развитие (Sustainable Development Solutions Network), съобщава Bloomberg. Изглежда щастието е най-голямо в по-отдалечени от Екватора географски региони.

В топ 10 на най-щастливите държави влизат развити държави, които се радват на мирна обстановка и върховенство на закона. Това са държавите на Швейцария, Исландия, Дания, Норвегия, Канада, Финландия, Холандия, Швеция, Нова Зеландия и Австралия.

В топ 10 на най-нещастните държави преобладават африкански нации, заедно с раздираните от войни Сирия и Афганистан. Започвайки от най-нещастната държава това са Того, Бурунди, Сирия, Бенин, Руанда, Афганистан, Буркина Фасо, Кот д’Ивоар, Гвинея и Чад. Всяка от тези държави има сериозен проблем като корупция, бедност, война или комбинация от всичко това.

Един от съавторите на доклада Джон Хелиуел казва, че връзката с географското местоположение може и да не е просто съвпадение. Друг от съавторите обаче изрази съмнения, че географското положение оказва някакво влияние.

Според доклада България е на 134 място по щастие в света от 158 държави. Във втория Доклад за световното щастие обаче страната ни беше на 144 място.

Целия доклад можете да прочетете тук.

 

fallback
Още от Свят
fallback