Най-щастливите държави в света

Държавите на върха и на дъното на класацията не са изненадващи

24.04.2015 | 12:43 Редактор: Велко Каменов
Най-щастливите държави в света

Излезе третият Доклад за световното щастие (World Happiness Report 2015), дело на подпомаганата от ООН Мрежа за решения за устойчиво развитие (Sustainable Development Solutions Network), съобщава Bloomberg. Изглежда щастието е най-голямо в по-отдалечени от Екватора географски региони.

В топ 10 на най-щастливите държави влизат развити държави, които се радват на мирна обстановка и върховенство на закона. Това са държавите на Швейцария, Исландия, Дания, Норвегия, Канада, Финландия, Холандия, Швеция, Нова Зеландия и Австралия.

В топ 10 на най-нещастните държави преобладават африкански нации, заедно с раздираните от войни Сирия и Афганистан. Започвайки от най-нещастната държава това са Того, Бурунди, Сирия, Бенин, Руанда, Афганистан, Буркина Фасо, Кот д’Ивоар, Гвинея и Чад. Всяка от тези държави има сериозен проблем като корупция, бедност, война или комбинация от всичко това.

Един от съавторите на доклада Джон Хелиуел казва, че връзката с географското местоположение може и да не е просто съвпадение. Друг от съавторите обаче изрази съмнения, че географското положение оказва някакво влияние.

Според доклада България е на 134 място по щастие в света от 158 държави. Във втория Доклад за световното щастие обаче страната ни беше на 144 място.

Целия доклад можете да прочетете тук.