fallback

Всеки четвърти испанец е без работа

Мнозина се опасяват, че ако Гърция напусне еврозоната, тя ще повлече след себе си първо Испания

24.04.2015 | 12:39 Автор: Мартина Ганчева

Въпреки че годината започна добре за Испания в икономически план и в края на януари световните агенции съобщаваха, че страната е постигнала най-силен растеж от кризата насам, днес данните отново са тревожни и по-скоро със знак минус. Всеки четвърти испанец е без работа, съобщават от Националния институт по заетостта. Мнозина се опасяват, че ако Гърция напусне еврозоната, тя ще повлече след себе си първо Испания.

Над 50 % от младежите в Испания нямат трудова заетост. Безработицата в страната през първото тримесечие на тази година е 23,78 %. От януари до март общият брой на безработните е 5,44 милиона души. В момента в Испания трудово ангажирани са малко над 17 милиона души. Испанската безработица остава втората най-висока в целия Европейския съюз след тази в Гърция.

Въпреки песимистичните данни в началото на април испанският премиер Марио Рахой прогнозира, че БВП на четвъртата по сила икономика в еврозоната ще нарасне с повече от 2,4% през настоящата година и може да отбележи най-експлозивен растеж сред останалите страни-членки на Единния валутен блок. Според него испанската икономика ще успее да генерира и нови 500 хиляди работни места до края на 2015 година.

 

fallback
Още от Свят
fallback