fallback

Финансовите министри от еврозоната решават за Гърция

Заседанието е посветено на постигането на споразумение между Гърция и нейните кредитори

24.04.2015 | 12:35 Автор: Мартина Ганчева

Финансовите министри от Еврозоната се събират в Рига. Заседанието е посветено на постигането на споразумение между Гърция и нейните кредитори.

"Властите в Атина не са постигнали достатъчен напредък в преговорите с европейските партньори за отключване на крайно необходимите средства от спасителната програма на ЕС и МВФ“, коментира непосредствено преди еврокомисарят по валутни въпроси Валдис Домбровскис.

Скептичен е и финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле.

"След това, което чухме и ще чуем на срещата днес – дискусиите между институциите и Гърция не са стигнали достатъчно далеч. Ще получим вътрешен доклад и вероятно всеки ще отбележи, че е важно да се постигне прогрес. Но още преди седмици стана ясно, че очакванията от тази среща не бяха адекватни. Така че радвам се да ви видя, но не се разочаровайте. Насладете се на красотата на страната и на интензивните дебати. Тази среща е по-скоро неформална. Не очаквам решителен напредък по отношение на Гърция днес"

На 23 април се навършиха точно пет години в режим на икономии и спасителна програма и правителството отново търси пари. На 23 април 2010-а бившият премиер-социалист Георгиос Папандреу обяви, че Гърция е поставена на подчинение на международните кредитори и че страната ще бъде обвързана с външна спасителна финансова помощ в рамките на механизма за подкрепа на МВФ и еврозоната.

Днес анализатори коментират, че Гърция отново е достигнала опасни нива и се движи по ръба на фалита. Засилват се испекулациите, че Атина умишлено проваля преговорите, както и че може да излезе от еврозоната и да се върне към драхмата. 

 

fallback
Още от Свят
fallback