ЕС утроява финансирането на мисиите за патрулиране в Средиземно море

Около това решение се обединиха лидерите на 28-те страни-членки след среща на високо равнище

24.04.2015 | 12:30 Редактор: Мартина Ганчева
ЕС утроява финансирането на мисиите  за патрулиране в Средиземно море

ЕС утроява бюджета за операциите по издирване и спасяване на нелегалните имигранти, които прекосяват Средиземно море. Около това решение се обединиха лидерите на 28-те страни-членки след среща на високо равнище, приключила късно снощи в Брюксел.

С 9 милиона евро месечно се увеличава финансирането на операциите “Тритон” и “Посейдон”, които имат за цел опазването на европейските граници и спасяване на изпаднали в беда в морето хора.

„Искаме да увеличим подкрепата си. Ако не е недостатъчно, сме готови да говорим за още“, заяви в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел.

Берлин ще предостави два кораба. Франция и Великобритания също предложиха да увеличат своя принос за операциите на Общността за наблюдение и спасяване на мигранти в Средиземно море. Лидерите са на мнение, че за да се реши проблемът, трябва да се премахнат причините за бягството на хората от собствените им страни. Най-често това са война, нарушаване на човешките права, нисък стандарт на живот. Затова ще се работи политически със страните около Либия в опит да се подобри обстановката там.

"Лошото е, че ако нищо не се направи, някой ден в Либия на власт могат да се установят терористи. И тогава от Либия към Европа няма да идват само лодки, но и терористи. Така че трябва спешно да се действа. Не само Европа, но цялата международна общност трябва да действа, коментира френският президент Франсоа Оланд.

 

Лидерите на страните-членки се договориха да разпределят по цялата територия на съюз местата за бежанците от трети страни. Те възложиха на върховния представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини да изготви до края на юни предложения за залавяне на трафикантите и унищожаване на техните плавателни съдове. Темата ще бъде във фокуса на вниманието и на среща на ООН във вторник и сряда. ЕС практически обяви война на трафикантите на хора, обобщава Индипендънт.