fallback

Неочаквано изригна вулканът Калбуко в Чили

Евакуирани са хората в радиус от 20 км

23.04.2015 | 09:29 Автор: Ирина Георгиева

Вулканът Калбуко в южната част на Чили изригна неочаквано за първи след повече от четири десетилетия, съобщи BBC. Той изпрати струки дим и пепел на няколко километра височина.

Спешните служби обявиха червен сигнал и около 1500 души бяха евакуирани на 20 км радиус като предпазна мярка, предадоха световните агенции.

Намиращият се наблизо град Пуерто Монт вече е покрит в облак от пепел. По думите на кмета на града жителите са били " много, много уплашени".

Съседна Аржентина също взе спешни мерки за град Барилоче, който се намира на около 100 км от Калбуко - там се очакват облаци с пепел.

Жителите в Барилоче са предупредени да си останат вкъщи.

Властите съобщиха, че за момента няма топли камъни или лава, а само пепел. Въпреки това, експертите предупреждават, че местните реки може да бъдат наводнени от топящия се сняг и лед.

Местният доктор от Спешното отделение Алехандро Верже, заяви пред Associated Press, че изригването е дошло изненадващо. Калбуко избухна последно през 1972г.

Телевизионни кадри показаха задръствания в Пуерто Монт и дълги опашки на бензиностанциите. В близкия град Пуерто Варас също е обявен сигнал за тревога.

Вътрешният министър Родриго Пеняйлильо призова хората да "запазят спокойствие и да бъдат информирани".

"Дадени са нареждания на полицията и е започнала евакуация." - каза той.

В Чили се намира втората по големина верига от вулкани след Индонезия.Това е второто вулканично изригване в южната част на Чили, след като през март вулканът Виларика изригна в ранните часове на деня, бълвайки пепел и лава.

 

fallback
Още от Свят
fallback