fallback

Пентагонът отрича лидерът на ИДИЛ да е тежко ранен

Говорителят на американското военно ведомство отрече информацията, разпространена от в. Guardian

22.04.2015 | 12:17 Автор: Лъчезар Вълев

Пентагонът с реакция след появилита се информация за това, че лидерът на групировката Ислямска държава Абу Бакр ал-Багдади е ранен при въздушен удар в Западен Ирак. От военното ведомство на САЩ опровергават съобщенията. Говорителят на Пентагона Стивън Уорън заяви, че няма никакви индикации Ал Багдади да е бил ранен или убит.

Новината за раняването на ислямисткия лиред разпространи британският вестник Guardian, според който на 18 март Ал Багдади бил сериозно ранен в Западен Ирак, при въздушен удар на водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава. Според британското издание след инцидента ислямистският водач вече не изпълнявал оперативно ръководство на организацията.

Според един от източниците на британското издание първоначално раните за застрашавали живота на Багдади, но след това той се е стабилизирал и започнал бавно да се възстановява. Въздушната бомбардировка срещу конвой от 3 автомобила е била извършена именно на 18 март в едно от предградията на Ниневия в близост до границата със Сирия.

Междувременно иракските сили продължават военните действия за възвръщане на контрола на завзетия от Ислямска държава град Рамади, намиращ се в централната част на страната. Иракски официални източници обявиха, че правителствените сили са си върнали контрола на болница във въпросния град, която беше превзета от ислямистите преди десетина дни. За последните две седмици иракската армия е мобилизирала в района на Рамади близо 100 хил. души.

 

fallback
Още от Свят
fallback