fallback

Изгубени в морето

20.04.2015 | 17:27 Автор: Мартина Ганчева

Два фатални инцидента с нелегални имигранти само за последните 24 часа. Най-малко трима души, сред които жена и дете, загинаха, след като дървена лодка заседна край остров Родос. Два часа по-късно кораб с 300 имигранти на борда потъна в Средиземно море. Днешната трагедия за пореден път поставя въпроса за промяната в политиката на Европа по отношение на силната бежанска вълна.

Лодката край Родос се разбила, след като се е ударила в подводни скали. Според очевидци до момента са спасени 80 имигранти, 23-ма са транспортирани в болница, останалите са отведени в полицейско управление. Националностите на пътуващите все още не са ясни.

„Това море не може повече да бъде гробница, а страните от Южна Европа – склад за човешки души“, коментира емоционално премиерът Алексис Ципрас.

И се оказа лош пророк. По-малко от два часа след изказването му, световните агенции гръмнаха с новината за още един трагичен инцидент. Кораб с 300 имигранти  потъна в Средиземно море. Поне 20 души са се удавили. Международната организация по миграция е получила сигнал за помощ и предала информацията на италианската брегова охрана, но от там заявили, че заради вчерашния инцидент нямат достатъчно ресурси да започнат спасителна операция и могат само да пренасочат търговски кораби към района.

"Жертвите се увеличават поради много причини. Едната е, че плавателните съдове, които използват за трафик на хора, са все-поизносени. На второ място е голямото предизвикателство за провеждане на масивни спасителни операции. Миналата година италианското правителство преустанови спасителна операция под кодовото име Нашето море за издирване и спасяване на имигранти в цялото Средиземно море. След анулирането й остана само бреговата охрана, която постоянно рискуват живота си за провеждане на спасителни операции. Но има толкова много сигнали за помощ, че те просто не могат да насмогнат“, заяви Флавио ди Джакомо, говорител на Международна организация по миграция.

Гърция и Италия са като входна врата и спасителен пристан за имигрантите от Африка и Близкия изток към ЕС. Миналата седмица южната ни съседка обяви серия от мерки за справяне с бежанския поток, но подчерта, че това е международен проблем. А италианският премиер Матео Ренци призна, че властите на Ботуша не могат сами да се справят с проблема. Само през тази година около 1500 имигранти са загинали в опит да достигнат Европа.

 

fallback
Още от Свят
fallback