Парламентарни избори във Финландия

НАТО и ЕС или национализъм

19.04.2015 | 11:46 Редактор: Мартина Ганчева
Парламентарни избори във Финландия

Парламентарни избори във Финландия.

Финландците се очаква да сменят проевропейския и про-натовски министър-председател на изборите на 19 април 2015 с опозиционна коалиция, включваща главно евроскептични националисти, за да спасят задъхващата се икономика на страната.

Вотът се провежда на фона на сериозна икономическа криза. Проучванията на общественото мнение показват, че опозицията има по-големи шансове да спечели.

Фаворит е партията Финландски център с около 24 % подкрепа.

На предишните избори тя претърпя поражение след 10-годишно управление.

Според социологическите данни за второто място ще спорят консерваторите на премиера Александър Стуб и евроскептичната и антиимигрантска партия "Истински финландци" на Тимо Сойни

Още по темата

Финландия, която избира парламента си по пропорционална система и се слави със способността си да постига консенсус, много често формира разнородни коалиции. Последния път управляващата коалиция се състоеше от шест партии. После две я напуснаха и останаха четири.

Основните задачи пред новото правителство са връщане на бюджетния дефицит под 3-процентовия праг, реформа на системата за здравеопазване и преустройство на местните органи, които често спъват промените, инициирани от централната власт. Изборите се следят внимателно от Брюксел.

Причините са две – Финдландия демонстрира най-голямо неодобрение за отпускане на финансовата помощ за Гърция. В същото време тя самата е изправена пред гръцки сценарий.