fallback

Хиляди в Европа казаха не на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС

19.04.2015 | 11:42 Автор: Мартина Ганчева

Протести против Споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС заляха повечето държави на Стария континент.

Най-силна беше съпротивата срещу документа в Германия. 

Над 10 000 души заляха улиците на Мюнхен.

Те държаха плакати, на които германския канцлер Ангела Меркел е изобразена като Хитлер.

Още по темата

Акцията беше организирана от Международното движение срещу глобализацията. 

Демонстрантите се опасяват, че споразумението ще занижи стандартите за храните и ще подкопае строгите правила на ЕС за хранителните добавки, генетично модифицираните култури и използването на пестициди.

Преговорите за свободна търговия между САЩ и ЕС трябва да бъдат подновени в понеделник, 20 април 2015.

Според противниците на споразумението TTIP ще попречи на други икономически партньорства по света, ще премахне и без това ниските търговски тарифи и ще уеднакви регулациите до безпрецедентно ниво. 

Най-спорната част от сделката включва клауза, която позволява на корпорациите да съдят правителства в съдилища над националните закони. Според критиците на споразумението това ограничава демократичните права и дава огромно влияние на големите корпорации върху законодателните процеси.

 

Германският министър на икономиката предупреди на 11 април 2015 срещу нарастващите очаквания за икономически бум от търговското споразумение между САЩ и ЕС, но каза, че пактът е необходим, за постави по-високи общи стандарти за потребителите.

ЕК се опитва да финализира сделката по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции /TTIP/, което според експерти може да генерира до 100 млрд долара годишно допълнителен икономически резултат от двете страни на Атлантика.

TTIP ще премахне бариерите между членовете на ЕС и САЩ, които заедно съставляват почти половината от глобалната икономика.

Германската SPD се тревожи да позволи на мултинационалните корпорации от САЩ да използват механизмите за уреждане на спорове, т.нар. инвеститор-държава – в европейския пазар на труда, хранителните продукти и околната среда с мотива, че те ограничават свободната търговия.

САЩ не би приел споразумението без тях.

 

fallback
Още от Свят
fallback