САЩ призоваха Гърция да постигне споразумение с кредиторите

18.04.2015 | 12:49 Редактор:
САЩ призоваха Гърция да постигне  споразумение с кредиторите
САЩ призоваха Гърция да постигне споразумение с кредиторите

Американският президент Барак Обама призова Гърция да провери внимателно "всеки ред" от бюджета си и да постигне споразумение с кредиторите. Той отправи това послание по време на среща с италианския премиер Матео Ренци в Белия дом. 

"Гърция трябва да започне реформи. Трябва да събират данъци, да намалят бюрокрация. Трябва да имат по-гъвкави трудови практики“, коментира Обама.

Той подчерта, че гръцкото правителство трябва да спазва рамките на споразумението, договорени с европейските партньори. Според него, икономическия план, който южната ни съседка трябва да представи, се нуждае от детайли, а не от реторика. И Обама, и Ренци бяха единодушни, че реформите, които се договярт между Гърция и кредиторите, са много важни за цялата еврозона.

Американският държавен глава коментира и деликатните отношения с Русия и Иран. Обама подчерта, че ако Иран не се придържа към споразумението си, санкциите ще бъдат възстановени и затегнати.

"По отношение на Русия, и аз, и Матео сме съгласни, че трябва да се прилагат Минските споразумения. Дълбоко убеден съм, че Европейския съюз трябва да продължи да прилага сегашните санкции“, подчерта президентът.