Гръцки сценарий за Финландия след изборите

18.04.2015 | 12:39 Редактор: Мартина Ганчева
Гръцки сценарий за Финландия след изборите

Жителите на Финландия се подготвят да отидат до урните утре. В страната ще се проведат парламентарни избори. Икономиката е основният проблем за обществото и кара мнозина да се опасяват, че Финландия е следващата Гърция в Европа.

Макар че скандинавската страна е един от най-острите критици на Гърция, тя самата се нуждае от реформи. Почти всеки пети във Финландия е безработен, стойностите не са далече от тези в южната ни съседка. Страната се сблъсква и с други предизвикателства: дели със своенравната Русия граница, дълга 1340 км, кредитния ѝ рейтинг беше понижен на AA+ от Standard & Poors през последната година, а бавният икономически растеж и политическата нерешителност се превръщат в статукво.

В навечерието на парламентарните избори финландците се опасяват, че ще последва 4-годишно управление на коалиция от партии, които не са съгласни една с друга.

"Трябва да приемем, че ни очакват много трудни времена", категоричен е Юха Сипиля – милионер и бизнесмен, който е с най-голям шанс за успех.

Той иска да замрази заплатите и да съкрати социалните плащания в страната.

"Ние не сме Гърция, но сме тръгнали натам. Това е срамно за една скандинавска държава“, коментират местните анализатори.

Според тях бъдещото правителство ще затъне в класическия спор дали най-доброто решение на проблемите са публичните инвестиции и създаването на работни места или съкращенията в държавните разходи, водещи до тежка конфронтация с мощните профсъюзи.