fallback

По ръба на Grexit-а

18.04.2015 | 12:34 Автор: Мартина Ганчева

Представители на Гърция, ЕС, ЕЦБ и МВФ се събират на технически преговори днес. Екипът ще обсъди дали южните ни съседи са представили достатъчно убедителен план за реформи, който да удовлетвори кредиторите. Ако Гърция не получи последния транш от 7.2 млрд евро или поне част от него, може да изпадне в несъстоятелност. 

Тази седмица в южната ни съседка мина под знака на стачките. Хиляди миньори и техните привърженици протестираха в Атина срещу плана на новото правителство да отнеме лиценза на мината Eldorado Gold. Служителите се опасяват, че с промените ще загубят работните си места. Правителството на Алексис Ципрас се опитва да ревизира реформите, договорени от предишното консервативно правителство, особено приватизационните сделки.

„Мисля, че по много въпроси те нямат ясна идея и това се вижда и в чужбина. Нямат ясна стратегия“, коментира политическия анализатор Димитрис Катцикас от гръцката Фондация за Европейска и външна политика.

Преговорите с кредиторите се точат от месеци без споразумение и никоя от двете страни не иска да отстъпи. През изминалите дни финансовия министър Янис Варуфакис даде заявка, че е готов на компромиси, а премиерът Алексис Ципрас заяви, че е оптимист и решение ще има.

Но Гърция вече достигна опасни нива и се движи по ръба на фалита. Паричните средства на държавата са на изчерпване. С резерва от 2 милиарда в края на този месец тя ще трябва да покрие заплатите в публичния сектор и пенсиите. Все по-малко вероятно е да има споразумение за южната ни съседка на заседанието на финансовите министри от еврозоната на 24 април. След тази дата Гърция трябва да плати на МВФ през май и юни три вноски за общо около 2.5 млрд. евро. На 1 май трябва да бъдат погасени 203 млн. евро, на 12 май - други 770 млн. евро, а през юни - още 1.6 млрд. евро.

"Grexit-ът е катастрофален сценарий, който Атина трябва да избегне на всяка цена", коментира ръцкият опозиционен депутат Кирякос Мицотакис от партията "Нова демокрация“.

Според него цели 80 % подкрепят оставането на Гърция в еврозоната.

 

fallback
Още от Свят
fallback