fallback

Economist: наказаната Русия е добре

18.04.2015 | 12:29 Автор: Мартина Ганчева

Списание Economist пише, че краткосрочната икономическа перспектива за Русия изглежда много по-оптимистична от тази на Украйна. Думите са част от статия в британското издание със заглавие „Как Владимир Путин се опитва да остане силен".

Доскоро финансовото положение на Русия и Украйна изглеждаше разклатено и нестабилно. Днес едната от двете страни се чувства много по-добре. Учудващото е, че това не е държавата, която току що получи 25 милиарда долара с гаранции на Запада, а е страната, която се оказа под ударите на западните санкции, отбелязва Economist. За половин година рублата загуби 30 % от стойността си. Много икономисти предричаха, че положението ще се влошава.

Но през последните три месеца рублата увеличи стойността си с една трета, стойността на държавните облигации постоянно расте, Централната банка намалява лихвения процент, а настроенията на инвеститорите се променят в добра за Русия светлина. Американските и европейските санкции губят от остротата си. Те изтичат през юли и е по-скоро непостижима цел да се постигне одобрение за удължаването им от всичките 28 страни-членки, твърди изданието.

В Украйна всички изглежда много по-тревожно. Гривната е с нисък курс, липсва доверие в икономиката. В края на април Държавната вносно-износна банка трябва да изплати 750 милиона долара. А условията на МВФ, по-специално значителното съкращаване на държавните разходи, могат да доведат до по-нататъшно изостряне на икономическите проблеми. Близкото бъдеще на Украйна изглежда доста мрачно, смята изданието. Пада инвестиционният рейтинг на страната. Валутните резерви стремглаво пресъхват.

Но най-лошото: МВФ настоява към юни Киев да предостави съгласувана с кредиторите програма за преструктуриране на дълговете си. Рискът Украйна да не успее е голям, прогнозира Economist.

 

fallback
Още от Свят
fallback