fallback

Нов кръг преговори за Косово започват на 21 април

Вучич и Мустафа ще се срещнат с Фредерика Могерини

17.04.2015 | 15:29

ЕС ще бъде домакин на нов кръг преговори между министър-председателите на Сърбия и Косово, съобщава Радио Свободна Европа.

Комисарят по външната политика Федерика Могерини ще има среща със сръбския премиер Александър Вучич и косовският премиер Иса Мустафа на 21 април "за оценка на напредъка и изпълнението на договорите, постигнати в диалога", според съобщението на ЕС.

Сърбия, която не признава независимостта на Косово, подписа договор през 2013 за нормализиране на отношенията с Прищина.

Месеци след това ЕС даде на Сърбия зелена светлина за начало на преговорите за членство в ЕС.

Над 100 страни, сред които САЩ, повечето държави от ЕС, включително и България, признаха независимостта на Косово.

Русия, която поддържа приятелски отношения със Сърбия и има право на вето в Съвета за сигурност на ООН блокира опитите на Косово да стане член на ООН.

Косово обяви независимост от Сърбия с декларация на парламента на 17 февруари 2008.

 

НАТО уважава сръбския неутралитет

НАТО уважава сръбския неутралитет, каза ген. Кнуд Бартелс, командващ военния комитет на НАТО, цитиран от Танюг и Б52.

Ген. Бартелс говори на съвместна пресконференция в Белград на 17 април 2015 заедно с началника на Ген. щаб на армията ген. Любиша Дикович.

"Твърдо съм убеден в потенциала на отношенията Сърбия-НАТО", каза натовският генерал, цитиран от Танюг.

Той добави, че "както всяка друга страна, Сърбия е част от европейското семейство и НАТО иска да поддържа тясно сътрудничество с нея, както си сътрудничи с всички европейски партньори.

Ген. Бартелс каза още, че се надява подписването на Индивидуалния план за партньорство да допринесе за подобряване на разбирателството и сътрудничеството между Сърбия и НАТО.

Чрез програмата Партньорство за мир Сърбия и НАТО могат да се учат взаимно, каза Бартелс.

Делегацията на военното командване на НАТО, водена от ген. Бертелс пристигна на 16 април в Белград на двудневно посещение.

Преди срещата ген. Дикович каза:

"Нашата страна и НАТО в последните 16г. изминаха дълъг път от агресията /операцията на НАТО в Косово през 1999/ и конфликта до сътрудничество".

fallback
Още от Свят
fallback