Десет колумбийски войници са били убити при нападение на ФАРК

Други 17 души са ранени

15.04.2015 | 17:36 Редактор: Ирина Георгиева
Десет колумбийски войници са били убити при нападение на ФАРК

Десет колумбийски войници са били убити при нападение от лявото крило на марксистка групировка ФАРК в западната част на страната, съобщи BBC. Други 17 войници са ранени, четирима, от които сериозно.

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос съобщи, че ще посети мястото на инцидента. 

В момента има прекратяване на огъня между марксистката партизанска група ФАРК и правителството, докато траят мирните преговори в Хавана, Куба.

Войниците бяха атакувани призори във военния гарнизон в малкия град в провинция Каука, според местния губернатор Темистокъл Ортега. От армията допълват, че бунтовниците са използвали експлозиви, гранати и огнестрелно оръжие.

В социалната мрежа Twitter, президентът Сантос осъди убийството на войниците и добави: "Ето защо искаме да се сложи край на войната".


Десетилетия на войни

ФАРК, най-голямата бунтовническа група в Колумбия, е основана през 1964г. Тя е с  марксистко-ленинистка идеология.

Революционните въоръжени сили на Колумбия и Правителството участват в мирни преговори в Куба от ноември 2012 г. опитвайки се да сложат край на десетилетия на конфликти. През декември 2014г. бунтовниците обявиха едностранно спиране на огъня.

Има и други партизански групи в страната, които остават в конфликт с правителството.

Повече от 220 000 души са умрели в пет десетилетия на конфликти. ФАРК е включен в списъка на терористичните организации на САЩ и Европа.


Хронология на мирния процес

  • Ноември 2012 - Започват официални мирни преговори в кубинската столица Хавана между колумбийското правителство и ФАРК.
  • Май 2013 - Постигната е сделка за поземлената реформа - един от най-спорните въпроси между двете страни. Тя призовава за справедлив достъп до земя и развитие на селските райони - двете основни причини за конфликта.
  • Ноември 2013 - Двете страни са съгласни относно политическото участие на ФАРК и че трябва да бъде постигнато мирно споразумение.
  • Май 2014 - Двете страни се задължават да премахнат незаконното производство на наркотици в Колумбия.
  • Декември 2014 - ФАРК декларира едностранно спиране на огъня.
  • Март 2015 - Двете страни се споразумяха да работят заедно, за да се отстранят всички противопехотни мини. Колумбия е една от най-силно минирани страни в света