fallback

Конгресът ще има финалната дума за споразумение с Иран

15.04.2015 | 13:29 Автор: Красимир Кирев

Белият дом даде съгласието си за такъв законопроект, който беше приет от Комисията по външни работа в Сената. Законопроектът ще бъде приложен, в случай че Техеран и международната общност стигнат до крайно споразумение до 30 юни. Тогава Конгресът ще има на разположение 30 дни, за да обсъди подробно детайлите около договора Президентът Барак Обама ще получи 12 дни за да упражни вето, в случай че реши да го направи. Следва друг 10-дневен срок за конгресмените да го преодолеят. 

Така общият процес може да продължи 52 дни, преди САЩ да приемат сделка с Иран. В това време Техеран няма да може да се надява на пълна отмяна на санкциите срещу него. Сенаторът Бен Кардин коментира:

"Нито в комисията, нито в Конгреса е на лице несъгласие относно факта, че ние не можем да се доверим на Иран и споразумението трябва да ни дава гаранции, че Техеран няма да създаде ядрено оръжие!"

Веднага след обявяването на решението на американския Сенат и Белия дом, Израел приветства новината.  Министърът на разузнаването и службите Ювал Щайниц определи речта на премиера Бенямин Нетаняху пред Конгреса преди няколко седмици като решаваща за новото развитие. „Това е важна крачка към предотвратяването на евентуална лоша сделка“, посочва Щайниц.

 

fallback
Още от Свят
fallback