fallback

Най-добрите паспорти за безвизово пътуване

Коментар на Скарлет Фу за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

14.04.2015 | 16:46 Автор: Георги Стоянов

Хората с български паспорти могат да пътуват без визи в 149 страни по света. По този показател страната ни дели 18 място с Чили в Индекса на свободата на пътуване на Henley Globals.

България изпреварва Румъния, чийто граждани могат да пътуват без визи в 148 страни и Израел, който има безвизов режим с 147 страни.

От страните в региона, сръбският паспорт ви дава право да пътувате без визи в 107 страни, македонският в 106, докато ако сте гражданин на Турция или Русия без виза може да пътувате в едва 100 от общо 219 страни и територии.

Ето и пълният текст на коментара на Скарлет Фу за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

Скарлет Фу: Като говорим за достъп, говорим за безвизов достъп. Купувате си билет и пристигате в дадена страна с паспорта си без да получавате предварително разрешение.

Henley Globals са консултантска компания, която консултира клиентите си при получаване на гражданство и право на пребиваване в страни по цял свят.

Още по темата

Те публикуват годишен индекс на визовите ограничения, от който например може да разберете, колко страни може да посетите без виза с вашия американски паспорт.

Максималният резултат е 219. Така че ако погледнем, притежателите на кои паспорти се нареждат на първо място, САЩ наистина се нареждат на първо място, но те го споделят с 4 други страни – Финландия, Швеция, Германия и Великобритания.

Резултат от 174 означава, че хората с тези паспорти могат да пътуват без визи в 80% от страните в индекса.

На второ място се нареждат Канада и Дания с резултат 173. Гражданите на тези две страни могат да пътуват без виза в 173 страни. 

След това виждаме някои азиатски страни, които се нареждат на трето място с резултат от 172 – Япония и Южна Корея, наред в Белгия, Франция и Италия, всички с резултат от 172.

 

Кой е на дъното на списъка?

Скарлет Фу: Радвам се, че попита. На последно място се нарежда Афганистан с резултат от 28. Така че има 28 страни, в които , ако имате афганистански паспорт, може да пристигнете без виза.

Ирак е на второ място в дъното на класацията, а на трето място в дъното са Пакистан и Сомалия.

Този списък рефлектира геополитическите отношения между отделните страни. Това показва позицията на страната ви в международната общност.

Така че виждате как богатите, големи европейски  страни и САЩ са на върха, а малки, изпитващи проблеми страни, като Агфганистан и Ирак са в дъното на класацията.

Някои развиващи се страни обаче също започват да показват мускули. Бразилия например кара притежателите на американски паспорти да плащат 160 долара за туристическа виза.

Те искат от вас също така да им покажете резервациите си за полет и хотел, просто за да ви издадат туристическа виза.  Знаете ли защо?

Защото САЩ искат от притежателите на бразилски паспорти 160 долара за издаване на туристическа виза.

 

Това е реципрочно. Мога да си представя, че безвизовото пътуване е особено полезно за хората от бизнеса, за американските бизнеси, защото те трябва да посетят дадена страна, да сключат сделки и да излетят обратно и последното, което им трябва, са подобни визови процедури.

Скарлет Фу: И често парите изобщо не са фактор за тези, които са вложили средства в бизнес. По скоро проблем са процедурите за издаването на дадена виза.

Говорих с Крисчън Кели, който е председател и партньор в Henley и той каза, че максималният брой паспорти, които може да имате, ако сте американец, канадец, швейцарец или британец за сега е неограничен, стига да имате парите.

Като цяло повече от половината от страните по света ви позволяват да държите повече от един паспорт.

И разбира се, да се сдобиете с допълнителен паспорт е все по-важно в този свят на глобализирана търговия и геополитическа нестабилност.

 

А каква е най-добрата ви алтернатива, ако искате да се сдобиете с алтернативно гражданство, при условие, че парите не са проблем.

Скарлет Фу: Марк, ако ти искаш втори паспорт в допълнение към американския си паспорт и отново, парите не са проблем, препоръчвам ти да се опиташ да си вземеш малтийски паспорт.

Това е паспорт на страна от ЕС. Страната е една от трите англо-говорящи страни в ЕС, освен Великобритания и Ирландия.

Страната се радва на висок престиж и е стабилна, а за този паспорт трябва да платите малко над  1 милион долара под формата на безвъзмездни дарения в правителствени фондове, както и да направите инвестиции в недвижима собственост.

С малтийски паспорт например може да работите и живеете във Великобритания.

fallback
Още от Свят
fallback