Русия отново иска да продава на Иран зенитни ракети

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

14.04.2015 | 16:26 Редактор: Георги Стоянов
Русия отново иска да продава на Иран зенитни ракети

Ако се замислите, това е забележително, моментът в който се случва, намесата на Путин в преговорите между Иран и Съединените щати и разбира се санкциите, които могат да бъдат вдигнати през лятото.

Ханс Никълс: Ето какво казва Лавров, той казва, че това се прави в духа на добрата воля – вдигането на забраната за продажба на тези ракетни системи S300.

Той настояват, че така те стимулират прогреса на преговорите по ядрената програма, за която беше постигнато рамково споразумение на 2 април в Швейцария.

Още по темата

Лавров подчертава, че тези ракети няма да бъдат насочени срещу Израел.

Сергей Лавров, външен министър на Русия:

Ракетните системи S300 са изключително отбранително оръжие, което не може да се използва за нападение и няма да застраши сигурността на никоя страна, включително, разбира се, Израел.

Ханс Никълс: САЩ, всъщност бяха доста умерени в критиките си. Господин Кери разговаря с господин Лавров вчера.

Това, за което и двете страни се съгласиха, беше, че забраната за продажба на оръжие на Иран, наложена от ООН през 2010, не включва забрана за продажба на ракетите S300. Така че тук спор няма.

Очевидно опасенията тук във Вашингтон произтичат от това, че републиканците в Конгреса използват тази история, за да поставят под въпрос както намеренията на Иран, така и на Русия по отношение на преговорите за иранската ядрена програма.

Има доста критики. Русия иска да има търговско предимство в момента, когато санкциите бъдат вдигнати. Опасения има.

В крайна сметка това ще бъде решено, ако сделката по иранската ядрена програма бъде финализирана до края на юни.

Както споменах външните министри господин Лавров и господи Щайнмайер бяха тук в Берлин за разговори, свързани с Украйна.

Те приключиха късно вчера, преди срещата на страните от Г-7, която започва по-късно днес. Манъс?

Ханс, какъв е резултатът от срещата на външните министри в Берлин? Дай ни някакъв контекст. Изглежда имаме някакво развитие.

Ханс Никълс: Срещата продължи 5 часа и приключи късно миналата нощ. Тя беше проведена във вила извън Берлин.

Имаме съвместно изявление на четирите страни  - Франция, Германия, Русия и Украйна. В него страните изразяват голяма тревога за ситуацията в Украйна.

През последните 48 часа боевете са все по-ожесточени. Отделно от това руските медии съобщават, че Украйна и Русия са се договорили за някакво ограничение на оръжията с малък калибър в източна Украйна.

Но вероятно най-негативната новина от всичко това е, че както германският външен министър господин Уолтър Щайнмайер предупреди, има реална опасност примирието да пропадне и да станем свидетели на нова ескалация на насилието.