fallback

Външните министри от Г7 заседават в Германия

Основна тема, освен актуалните икономически предизвикателства, е кризата в Украйна и отношенията с Русия

14.04.2015 | 11:54 Автор: Красимир Кирев

Заради противопоставянето на Запада срещу Москва в германския град Любек се очакват масови протести. Мобилизирани са 3500 полицаи. 

Демонстрациите против Г7 започнаха още от понеделник. Над 500 души издигнаха плакати с надпис „Против Войната и Капитализма“ и „Мир“. 

"Аз не съм против Г7. Аз подкрепям нещо, което се предполага че подкрепят и те – мира и развитието. Позорно е да има толкова много полиция в района. Надявам се да не се стига до насилие", казва един от протестиращите. 

Недоволството от решенията на политическите ръководители на Германия, Франция, Италия, Великобритания, Япония, Канада и САЩ варира от икономиката, до социалната сфера. 

"Ние протестираме срещу търговската политика, както и заради политиката, спрямо бежанците. Те нямат никакви права, а темата остава забравена. Настояваме външните министри да й обърнат внимание!", посочва Свен Либер, активист от германската Лява партия. 

Дневният ред на заседанието включва темите Украйна, иранската ядрена програма, борбата с "Ислямска държава" и опитите за неутрализиране на епидемията от ебола. Друга задачата на външните министри е подготовка на срещата на лидерите на страните от Г7. Тя ще се проведе на 7 и 8 юни в замъка Elmau в Бавария.

 

fallback
Още от Свят
fallback