fallback

Русия ще изстреля първата ракета-носител от Восточний в края на 2015

12 април - ден на космонавтиката и авиацията

12.04.2015 | 12:44

Русия ще изстреля първата ракета-носител от Восточний в края на 2015

Руският премиер Дмитрий Медведев посочи развитието на космическите технологии като един от най-важните държавни приоритети и поздрави работниците и ветераните от ракетно-космическата индустрия в Русия с професионалния им празник 12 април.

Русия разчита на космодрума Восточний за новото поколение ракети с по-голяма товароподемност от използвания в момента космодрум Байконур в Казахстан, построен преди 60г.

Още по темата

Медведев отбеляза, че първия старт на ракета-носител от космодрума Восточний в края на 2015 ще стане „ярко потвърждение на научно-техническия потенциал на нашата страна“ – пише в правителствения сайт на 12 април 2015.

Генералната Асамблея на ООН одобри през 2011 обявяването на 12 април за Международен ден на първия полет на човек в космоса.

На 12 април 1961 руският космонавт Юрий Гагарин стана първия човек, видял Земята от космоса. Историческото събитие откри пътя за изследванията на космоса.

/Снимка - NASA: Восток 1, контролен панел/

Гагарин прекара 108 минути около земята на борда на космическия кораб Восток-1.

 

 

Още по темата

Разходите за пилотираните космически програми на Русия заемат половината от космическия бюджет на страната, вероятно ще намалеят, каза директорът на Росскосмос Игор Комаров.

 „Нужни са ни спътници, които надеждно да служат на интересите на отбранителната способност на страната и икономиката й“, каза Комаров в интервю за Росиийская газета от 9 април 2015.

Русия планира до 2025 да подмени всички спътници на ГЛОНАСС.

„Естествено не искаме да изгубим качеството на водещите си проекти. Един от начините за това е да използваме международното сътрудничество. Трябва да обсъдим възможностите с нашите партньори. Ще поддържаме разработването на съвместни стандарти и унифицирани системи на пилотирани програми с NASA и ESA“ – каза Комаров.

Въпреки че изискват „колосални разходи“ и много време никой не се отказва от полетите до Луната и Марс, изследвания на далечния космос, казва Комаров.

/Снимка: NASA - екипажите на Союз и Appolo, 1975/

Още по темата

На 15 юли 2015 се навършват 40г. от проекта „Союз-Appolo“.

На 15 юли 1975 бе изстрелян космическия кораб Appolo с тричленен американски екипаж, който се скачи два дни по-късно, на 17 юли с космическия кораб Союз с двама руски космонавти на борда.

Проектът целеше да провери съвместимостта на системите за скачване и възможността за изпълнение на международни спасителни програми.

9-дневната мисия Союз-Appolo събра бившите съперници в космоса – САЩ и СССР и постави основата на бъдещите партньорства в космоса.

 

На 10 април 1979 българският космонавт Георги Иванов излетя на борда на Союз 33. Мисията не успя да извърши скачване със станцията Салют 6. Георги Иванов е първият български космонавт в орбита. Негов дубльор в полета е Александър Александров, който летя през 1988.

 

Канадският астронавт Крис Хадфийлд написа в Туитър: Преди 54 години Юрий Гагарин стана първият човек, който напусна Земята. Аз съм на 55 и му благодаря за това.(колаж Детлев Ван Рейвънсуей).

 

54 years ago today Yuri Gagarin was the 1st human to leave Earth. I'm 55, & thank him (art by Detlev Van Ravenswaay). pic.twitter.com/F4mIl3s2um

— Chris Hadfield (@Cmdr_Hadfield) April 12, 2015

/Корица - космодрумът Восточний, 6 апр. 2015/

fallback
Още от Свят
fallback