Ще изгаснат ли червените фенери?

10.04.2015 | 12:44 Редактор: Мартина Ганчева
Ще изгаснат ли червените фенери?

Недоволство и по улиците на Амстердам. Стотици проститутки излязоха на протест срещу плановете на градските власти да затворят витрините в световноизвестния квартал с червените фенери.

Около 200 представителки на най-древната професия и техни привърженици, скрити зад маски, за да прикрият самоличността си, преминаха през квартала с червени чадъри в ръце. Протестиращите стигнаха до градския съвет, където връчиха петиция срещу така наречения Проект 1012. В опит да промени облика на историческата част на холандската столица, общината вече затвори 115 от общо 500 витрини. Според демонстрантите проектът е прикритие на далавери с недвижими имоти и няма нищо общо с морални ценности.

Експертите смятат, че след смяната на предназначението на повече от 20 на сто от сградите с витрини в района на червените фенери тази толкова популярна туристическа атракция просто ще изчезне. Напоследък в Холандия се говори все повече за многобройните нарушения, свързани с жриците на любовта. Правозащитни организации твърдят, че в публичните домове се трудят поне 3 500 нелегални емигрантки от Източна Европа и Азия. Властите постоянно разкриват случаи на сутеньорство и търговия с наркотици под червените фенери.