Историческа среща в Панама

10.04.2015 | 12:41 Редактор: Мартина Ганчева
Историческа среща в Панама

Историческа среща на върха на Организацията на американските държави събра в Панама лидерите на 35 страни на 10 април 2015.

За първи път от 1962 г. насам в разговорите участва и представител на Куба.

Още преди официалното начало на срещата американския държавен секретар Джон Кери се срещна с кубинския външен министър Бруно Родригес.

Двамата засегнаха теми като образованието и борбата с климатичните промени. Според анализатори обаче затоплянето в отношенията между доскорошните исторически врагове няма да е лесно.

"Няма да е пресилено да кажем, че има стотици нерешени въпроси. Все още има много разлики. Куба е страдала от ембарго, тероризъм. Бяхме неравноправно третирани заради това, че САЩ ни постави в черния списък с държави - спонсори на тероризма.Никой друг в международната общност не е съгласен с това, освен Вашингтон“, коментира международния политически анализатор Мануел Йепес.

Още по темата

На бизнес форума, който се провежда успоредно със срещата на Организацията на американските държави в Панама, основателят на Facebook Марк Цукърбърг обеща на жителите на Панама безплатен интернет.

По този начин всеки жител на латиноамериканската страна ще има достъп до социално значима информация.

Проектът носи кодовото име Internet.org. Подобна инициатива вече работи в Африка, Гватемала и Колумбия.