fallback

Хилари Клинтън официално влиза в президентската надпревара

10.04.2015 | 08:58 Автор: Мартина Ганчева

Бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън ще обяви в неделя намерението си да участва в президентските избори през 2016 г. като представител на Демократическата партия. Според източници от нейното обкръжение, тя ще направи това с видео обръщение, което ще бъде разпространено в социалните мрежи. Ако спечели надпреварата за Белия дом, 67-годишната Хилари ще стане първата жена президент в историята на Америка. 

Хилари вероятно ще започне предизборната си кампания с организирането на малки по мащаб мероприятия, включително в щатите Айова и Ню Хемпшир. Клинтън е най-популярната от потенциалните кандидати за президент от Демократическата партия.

Експерти смятат, че този път за нея няма да е сложно да премине предварителния етап. Миналият й опит да получи доверието на демократите за президент беше през 2008 г., когато номинацията беше спечелена от Барак Обама. Според проучвания, проведени през март от Си Ен Ен, бившата първа дама на САЩ в момента води пред други възможни участници в борбата за президентския пост. Хилари Клинтън дори е предупредила спонсорите на Демократическата партия, че тя влиза в надпреварата по-рано, отколкото се очакваше. Тя ще получи около 1 млрд. долара дарения за кампанията.

В лагера на демократите за друг сериозен кандидат се счита вицепрезидентът Джо Байдън. От Републиканската партия намерението си да се впуснат в президентска надпревара обявиха сенаторите Тед Круз и Ранд Пол. Сред тези, които са склонни да го направят в близко бъдеще, политическите анализатори посочват бившия губернатор на Флорида Джеб Буш - брат на бившия президент Джордж Буш и губернатора на Ню Джърси Крис Кристи.

 

fallback
Още от Свят
fallback