fallback

Как ще бъде нареден пъзелът след изборите във Великобритания

Либерал демократите отново ще имат ключова тежест при съставянето на кабинет

09.04.2015 | 17:27 Автор: Георги Стоянов

През 2010 Дейвид Камерън и Ник  Клег сформираха коалиция само за 5 дни. Този път обаче изглежда, че тази задача ще е доста по-трудна. Никой не се очаква да получи пълно мнозинство.

В парламента ще влязат Зелените, националистите от Уелс, шотландските националисти, лейбъристите, консерваторите, UKIP , демократите юнионисти  и либерал демократическата партия.

Още по темата

Всички те искат да имат глас в това, което ще се случи след това. Прогнозите резултати изглеждат горе долу така.

Консервативната партия на Дейвид Камерън ще има около 270 места в парламента. Лейбъристката партия на Ед Милибанд – горе долу същият брой места.

За да може Дейвид Камерън или Ед Милибанд да се добере до Доунинг стрийт 10, те ще трябва да спечелят подкрепата на поне две други партии. Тук обаче имаме проблем.

SNP – шотландската националистическа партия - те на практика ще подкрепят лейбъристите. В замяна обаче те ще искат разхлабване на фискалната дисциплина и Шотландия, свободна от ядрено оръжие.

Либерал демократите са склонни да влязат в коалиция, но държат опциите си отворени.

Наджъл Фараж иска референдум за излизане на страната от ЕС, както и  Дейвид Камерън.

Зелените също намекнаха, че искат разхлабване на фискалната дисциплина, така че те ще подкрепят лейбъристите.

Ирландските партии се чувстват най-добре с Дейвид Камерън. Резултатът определено е в полза на Ед Милибанд, но това дава на Либерал демократите огромна тежест при преговорите.

Това е само прогноза и ако консерваторите на Дейвид Камерън се представят само малко по-добре, тогава това, което много ирландски, юнионистики партии ще поискат от него, е да рискува да сформира правителство на малцинството и да управлява сам. 

 

fallback
Още от Свят
fallback