fallback

Виетнамските американци се завръщат в родината си, за да донесат промяна

Bloomberg с репортаж от Виетнам, където все повече хора се завръщат от Америка, където са емигрирали преди години

09.04.2015 | 12:31 Автор: Виктория Крумова

Уан Ха, Bloomberg: Ен Диг Ноу карал скейтборд по улиците на Южна Калифорния, която става приемният му дом, след като напуска Виетнам като дете.

Ен Диг Ноу: Целият ми живот е преминал в Калифорния – 32 години. Наскоро, преди два и половина години, реших да се върна във Виетнам и да продължа да се занимавам със скейтборд и щастието, което той ми носи.

Уан Ха, Bloomberg: Той пренася младата американска култура в родината си и учи виетнамските младежи да карат. Семейството на Ноу бяга от Виетнам след края на войната през 1975. Някои успяват да напуснат, когато последните американски войски се изтеглят. Много други рискуват живота си по море, под заплахата от бури и пирати. Много хора постигат мечтата за нов живот в Съединените щати. 40 години по-късно някои се завръщат в родината си. През последните 10 години повече от 12 000 виетнамци са се върнали в град Хо Ши Мин от чужбина, за да живеят и работят. Правителството насърчава завръщането им, като им предлага специални визи и поощрения. Виетнамските американци често носят със себе си опит и помагат да се осъществи връзка между големия потребителски пазар на Америка и една от най-бързоразвиващите се икономики в Азия.

Фук Тан напуска Силициевата долина, за да се върне вкъщи през 2000 година и да открие завода на Intel във Виетнам за милиарди долари.

Фук Тан, управителен директор, DFJ Vinacapital: Основната причина да се върна беше да направя нещо важно. Работех за Intel – голяма технологична компания – и възможността да направя нещо значимо за родната си страна беше, като освен това стана и посланик на страната, която ме прие – това е обединяващ фактор, който ми позволи да поискам да се върна.

Уан Ха, Bloomberg: В момента инвестира в технологични стартъпи за най-големия в страната фондов мениджър. Казва, че виетнамските американци като него имат уникална роля за формирането на бъдещето на Виетнам.

Фук Тан, управителен директор, DFJ Vinacapital: Предимството е в образованието и начина на работа, начина, по който мислите и действате – те са различни и заради начина, по който младото виетнамско общество гледа на Запада, асимилира и възприема повече от западната култура и начина, по който се случват нещата.

Още по темата

Уан Ха, Bloomberg: Миналата година McDonald’s дойде във Виетнам и планира да се разшири в цялата страна. Хенри Нгуен е предприемачът, който стои зад този план. Завършил е Харвард и е зет на виетнамския министър-председател.

 Хенри Нгуен, председател на Good Hospitality: McDonald’s е част от мен. Ако се замисля за хилядите пъти, които съм бил там. Бих казал, че разбирането за това, което означава, е втора природа мен. Освен това, аз съм тук и разбирам културата и средата и какви са потребностите на потребителите, а те са малко по-различни. Мисля, че всичко това със сигурност ми позволява да развивам успешно бизнеса.

Уан Ха, Bloomberg: Нгуен казва, че виетнамци, които са израснали с двете култури, са ключови за напредъка на виетнамската икономика, която е една от най-бързоразвиващите се в света.

 

fallback
Още от Свят
fallback