fallback

Възможностите при преговорите между Ципрас и Путин в Москва

Какво могат да покажат на Запада Гърция и Русия

08.04.2015 | 10:20 Автор: Велко Каменов

Гърция играе опасна игра в опит да постигне най-благоприятния за нея резултат. В играта участват Владимир Путин, Алексис Ципрас и институциите познати като Тройката. Залогът е бъдещето на Гърция в еврозоната.  

Гърция трябва да плати на Международния валутен фонд около 460 милиона евро на 9 април. Преди това, на 8 април, Алексис Ципрас ще се срещне с Владимир Путин в Москва. Решението на Ципрас да се срещне с Путин играе ролята на чип за преговори, чиято цел е да покаже на Запада, че гръцкото правителство има и други възможности, ако европейските му партньори му обърнат гръб.

Гърция и Русия имат да изиграят някои карти в своя полза, които да ги представят в по-изгодна позиция пред Запада. Русия може да обяви вдигането на санкциите за Гърция и да позволи вноса на плодове и зеленчуци от Гърция към Русия да се възобнови. Санкциите, въведени от Русия, засягат целия Европейския съюз и представляват отговор на санкциите, които Европейският съюз наложи на Русия. В замяна Гърция може да се противопостави на всякакви допълнителни санкции, наложени от Европейския съюз. Русия и Гърция могат да предоговорят условията по газовото си споразумение и така природният газ да поевтинее за гърците.

Една възможност, която е много малко вероятна, е спасителен пакет за Гърция от страна на Русия. Финансовите ресурси на Русия вече пострадаха заради поевтиняването на петрола, което се отрази негативно на икономиката на страната.

Опасността се крие в това партньорите на Гърция от Еврозоната да не останат впечатлени от затоплянето на отношенията между Гърция и Русия, а Русия да не успее да осигури никаква финансова помощ.

Дейвид Пауъл, главен икономист за еврозоната на Bloomberg Intelligence

 

fallback
Още от Свят
fallback