fallback

Ердоган на държавно посещение в Иран

07.04.2015 | 19:41 Автор: Теодора Георгиева

Турция е готова да увеличи вноса на ирански газ, но на приемлива цена. Това заяви турският президент Реджеп Тайп Ердоган по време на пресконференция в Иран, където пристигна на посещение. Той акцентира, че Техеран и Москва трябва да започнат да търгуват със собствените си валути вместо с долари и евро, за да избегнат непостоянството на чуждата валута.

По време на пресконференция с иранския президент Хасан Рохани, турският държавен глава Реджеп Тайп Ердоган заяви, че Анкара купува 90-95% от иранския газ, но той е твърде скъп. Ердоган изрази готовност да увеличи вноса на синьото гориво, ако се договори приемлива цена и акцентира, че не вижда препятствия за договореност за стойността на синьото гориво. Той допълни, че целта на Турция и Иран е да увеличат търговския обмен до 30 милиарда долара. В момента той възлиза на 14 милиарда долара. Ердоган е първият турски президент с държавна визита в Техеран за последните четири години. Посещението му идва въпреки напрежението между двете страни във връзка от оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция за борба с подкрепяните от Техеран шиитски бунтовници хути в Йемен.

"И двамата искаме да видим края на конфликта и кръвопролитията в Йемен възможно най-скоро. Атаките от други страни в Йемен трябва да спрат. Трябва да се установят мира и стабилността. Нашите две страни, подкрепени от други народи трябва да могат да доведат до мир, стабилност, което да даде възможност за всеобхватен диалог между хората в Йемен", заяви иранският президент Хасан Рохани.

"Трябва да преговаряме и да сложим край на тези кръвопролития и убийства заедно. Надявам се, че ще постигнем резултати", коментира турския държавен глава Реджеп Ердоган.

При започването на военната операция на Саудитска Арабия и държави от Персийския залив, Ердоган обвини Иран, че се опитва да доминира в Близкия изток. Турция по-рано заяви, че подкрепя Саудитската военна операция срещу хутите в Йемен и призова бунтовническата група и нейните "чуждестранни поддръжници" да се откажат от действия, които заплашват мира и сигурността в региона. На свой ред Техеран пък обвини Ердоган в подклаждане на конфликти в Близкия изток.

 

fallback
Още от Свят
fallback